Dit komt er kijken bij de verkoop van je woning

Het verkopen van een huis is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Er komt wel wat bij kijken én er zijn flink wat zaken waar je aan moet denken. Welke verkoopstrategie is het beste? Hoe maak je je huis verkoop klaar en hoe onderhandel je over de prijs?

Dit komt er kijken bij de verkoop van je woning

Dit komt er kijken bij de verkoop van je woning

Met de volgende stappen bereid je je goed voor en haal je het maximale uit de verkoop van je woning.

  1. De vraagprijs van jouw woning bepalen

Uiteraard wil je jouw woning voor de best mogelijke prijs verkopen. Hoeveel kun je vragen zonder dat de belangstelling afneemt of je jezelf tekort doet?

Let wel: de vraagprijs is niet hetzelfde als de woningwaarde.
In de vraagprijs is rekening gehouden met onderhandelingsruimte, maar ook de populariteit en jouw persoonlijke situatie en voorkeuren, zoals de geplande datum van overdracht, spelen hierin mee.

Je kunt je wat betreft de vraagprijs en strategie laten adviseren door een (NVM-) makelaar.
De makelaar komt dan bij je langs, inspecteert jouw woning en legt de woninggegevens vast. Aanvullend vergelijkt de makelaar de marktprijzen van vergelijkbare woningen en geeft hij/zij advies over bijkomende zaken zoals het (verplichte) energielabel.

Doordat een makelaar weet hoeveel je huis waard is en wat mogelijke slimme verbeteringen zijn, kan hij of zij een realistische verkoopstrategie uitstippelen die zorgt voor een maximaal resultaat.

  1. Je woning onder de aandacht brengen

Er zijn verschillende manieren om je huis onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers. Veel mensen kiezen voor een woningpresentatie op Funda, bestaande uit onder andere een omschrijving van de woning, fotoreportage en informatie over de buurt.
Je huis onder de aandacht brengen kan uiteraard ook via familie en vrienden of op social media.

  1. Je woning verkoop klaar maken

Kijkers (potentiële kopers) zijn geneigd om bij een bezichtiging de minpunten beter te onthouden dan de pluspunten van de woning.

Laat je woning er op z’n best uitzien door goed op te ruimen, schoon te maken en kleine defecten te repareren. Laat je huis ruimer ogen door spullen tijdelijk weg te doen en berg persoonlijke spulletjes op, zo zien kijkers zichzelf er misschien al wonen.

  1. De bezichtigingen

Heb je een verkoopmakelaar? Dan is er een grote kans dat hij/zij de bezichtigingen begeleidt, hier hoef je zelf niet bij te zijn. Liever niet zelfs! Op die manier hebben kijkers namelijk minder het idee dat ze op ‘visite’ zijn.

Ook zijn kijkers eerlijker en kritischer tegen een makelaar als zij tijdens de bezichtiging alleen (zonder verkopers) zijn met de makelaar. De makelaar kan ingaan op feedback van de kijkers en mogelijkheden aandragen waar zij nog niet aan hebben gedacht.

  1. De onderhandelingen

Er zijn verschillende methodes om het biedingsproces te organiseren. Wanneer er meerdere belangstellenden zijn die de vraagprijs bieden of benaderen, is het soms lastig om te bepalen wie de beste koper is. In overleg met de makelaar kun je dan voor een inschrijvingsprocedure kiezen. Alle bieders krijgen dan een gelijke kans om hun beste voorstel uit te brengen.

  1. De koopovereenkomst

Zijn alle partijen (verkoper & koper) het eens over de prijs, opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en de eventuele roerende zaken? Dan worden de afspraken door de makelaar vastgelegd in een koopovereenkomst.

Hebben beide partijen de overeenkomst ondertekend? Gefeliciteerd!
De koopovereenkomst gaat aansluitend naar de notaris er van uitgaande dat de koper niet terugkomt op de koop binnen de wettelijk bepaalde drie dagen bedenktijd.

  1. De notaris

Na ontvangst van de koopovereenkomst zal de notaris de overeenkomst waarborgen oftewel de notaris houdt in de gaten of de afspraken die partijen met elkaar zijn aangegaan in de overeenkomst worden nageleefd.

  1. Feitelijke levering

Bij de juridische overdracht (passeerdatum) zal de woning van eigenaar worden overgedragen middels het ondertekenen van de akte van levering door verkoper en koper. De notaris zal zorgdragen dat de akte van levering (en eventuele hypotheekakte) worden ingeschreven bij de kadastrale registers.

Na het ondertekenen van de akte van levering vindt de feitelijke levering plaats en zal de verkoper (of gemachtigde hiervan) de sleutels van de woning overdragen aan de nieuwe eigenaren.

Samen met Suelmann